+420 731 701 954 marcela.hrubosova@seznam.cz

JAK NEBÝT NA ÚČTU VĚČNĚ V MÍNUSU?

Dobrá rada od Marcely Hrubošové: Jak nemít na účtu věčně nulu?

Marcela Hrubošová má za sebou úspěšnou manažerskou kariéru v pojišťovnictví a bankovnictví. Je autorkou a zakladatelkou portálu Finance pro radost. „Peníze by nám měly v životě přinášet naplnění našich potřeb a snů, tedy Radost, proto přece chodíme do práce a věnujeme čas, který je nám vyměřen, jejich získávání. Chtěla jsem se názvem vrátit k podstatě věci,“ říká. Na svých stránkách i ve své praxi přibližuje peníze jednoduchou formou každému, koho zajímají. Kromě toho se věnuje finančnímu vzdělávání dětí.

Spousta žen svádí nulu na účtu na složenky. Jenže složenky za všechno nemůžou. Ony nejsou těmi největšími žrouty vašeho konta. Škodnou jste vy sama a vaše špatná finanční strategie. Nejčastěji ženám utíkají peníze za drobné náhodné výdaje: třicet korun za časopis ve stánku, desetikoruny za Tatranky u pokladny, drobnosti v drogerii, „supervýhodné“ nákupy se slevou, patnácté zlevněné tričko … Schválně se zkuste zamyslet: kolikrát za poslední týden jste si hodila do nákupního košíku drobnost navíc, když jste stála ve frontě u pokladny? Kolik věcí jste si letos koupila ve slevě a ještě je neměla na sobě? A podobných penězosvodů je mnohem víc. Jak s nimi skoncovat a vrátit svůj účet zpátky do plusu?

Zamyslete se, za co utrácíte

Na začátku je potřeba zmapovat, za co vlastně utrácíte. V hlavě se drobné výdaje často ztratí, proto je lepší si je zapisovat. Případně, máte-li ráda placení hotovými penězi, doporučuji po dobu jednoho měsíce sbírat všechny účtenky, i kdybyste je doma měla házet jen tak do ošatky. Na konci měsíce se pak můžete podívat, co jste kupovala a kolik vás to stálo. Jestliže platíte kartou, podívejte se podrobně na výpis z účtu.

Snižujte velké položky

Zaměřte se na pět největších výdajových položek domácnosti: jídlo, režie (elektřina, plyn, voda), hypotéky, pojištění, nájem. Každá položka má hned několik možností, jak ji snížit. Ukažme si to například na jídle. Cílem snižování útraty za jídlo rozhodně není snižování jeho kvality nebo plán, že ode dneška začnete v rámci šetření držet půst, ale naopak udržet nebo ještě lépe zvýšit si v tomto ohledu životní standard. Jak na to? Nezáleží na tom, jestli nakupujete v supermarketu nebo v malém obchůdku. Důležité je při nakupování vědět, co kupovat. Proto je nutné udělat si seznam potravin, které jdete kupovat a toho se pevně držet. Budete velmi překvapená, jak složité je tento seznam dodržet a nepodlehnout připraveným akcím, které vám neplánovaně vytahují peníze z kapsy. Druhé doporučení: buďte disciplinovaná a kupujte vždycky jen věci, pro které jste přišla. A třetí zásada: nechoďte do obchodu každý den. Opakované malé nákupy stojí mnohem víc než jeden velký nákup týdně. Důvod? Při každém nákupu skončí v košíku něco, co jste na seznamu vůbec neměla.

Podobně pak můžete pracovat s každou velkou finanční položkou na vašem seznamu.

Tvořte si rezervy

Mám jedno své jednoduché osobní pravidlo 1-7-2, které znamená rozdělení si měsíčního příjmu. 1 je 10% – to je má osobní odměna za práci, kterou musím v daném měsíci odvést. Za to si mohu koupit cokoliv mě napadne a udělá mi radost. Nedostavuje se pak frustrace, že chodím do práce a vlastně si peníze nemohu ani užít. 7 je 70% – to je režie, kterou musím každý měsíc zaplatit ve formě výdajů na bydlení, energie, pojištění, jídlo, oblečení a podobně. 2 je 20% – to je rezerva (spoření, investice), kterou si každý měsíc odkládám pro případ nenadálých událostí.

Neutrácejte víc, než je váš příjem

A co se týká půjčování peněz, na závěr jeden můj komentář z praxe: „Kdo neumí spořit, nebude umět ani splácet.“