+420 731 701 954 marcela.hrubosova@seznam.cz

Zbohatlíci obvykle se vším plýtvají, zatímco skutečně bohatí lidé raději šetří. Doslova a všechno. Jedním z nejsilnějších aspektů dnešní společnosti je to, že se čím dál víc lidí snaží vypadat bohatší, než ve skutečnosti jsou – i kdyby je to mělo zničit. To vše je částečně podporováno neuvěřitelným množstvím kreditních karet, které jsou snadno k mání.

Když vystoupíme ze shonu našeho každodenního života a objektivně se podíváme na to, jak se skutečně bohatí lidé chovají, překvapí vás, že spíše kopírují chování lidí chudých, než těch na oko bohatých. Tento seznam deseti pravidel popisuje návyky typického milionáře, který vzdoruje zažitým tabulkám symbolizujícím bohatství. Provede vás světem bohatých tak, abyste je mohli v tom nejlepším slova smyslu napodobit a v budoucnu se propracovali ke svému vlastnímu bohatství.

1. Vzhled není vše

  • Víte, co dělá bohatého člověka opravdu bohatým? Když se na něj podíváte, ani ve snu by vás nenapadlo, že bohatý skutečně je. Jsou to prostě lidé odvedle, jezdí ve starém autě a mají stejnou pracovní dobu jako vy. Naopak často švihák, který se bohatě tváří a žije v luxusu, může být ve skutečnosti na mizině. Hlavně se s ním nesnažte držet krok!

2. Hmotné statky

  • Když už se někdo stane boháčem a má pod čepicí, rozhodne se investovat. Nakupuje hmotné věci – typu starožitnosti, umění, investiční zlato či dobré víno (které ale nevypije). Všechny tyto artefakty mají totiž dvě úžasné vlastnosti – jak plyne čas, nabývají na ceně a hlavně se velmi těžko dál prodávají. Když před vámi leží dvacet tisíc korun, není nic jednoduššího než je vzít a rozfofrovat. Když je ale máte uložené v pěkné lahvince pořádného francouzského vína, už to není tak snadné. Díky tomu si pak snadněji dokážete říct ne, když přemýšlíte nad tím, jestli si tu cetku, co se vám tak líbí, přece jenom nemáte koupit.

„Nejšťastnější lidé netouží po nejlepších věcech. Naopak si váží těch, které mají a které k životu skutečně potřebují.” Warren Buffet

3. Rozpočtový plán

  • Všichni bohatí mají daný rozpočet. A všichni ho i dodržují. Mít takový plán je v dnešní době opravdu důležité, protože to vypadá, že ceny rostou snad každým dnem. Když už se rozhodnete, že si rozpočet budete hlídat, musíte k sobě být upřímní a vědět, co koupit musíte a co ne. Každá dvacka dobrá. Bohatí jsou schopni nad svým rozpočtem strávit neuvěřitelně dlouhé hodiny, aby se ujistili, že vše skutečně sedí. Ani o korunu méně nebo více. I tak můžete snadněji zbohatnout, a ani vás to nebude bolet. Kdo někdy obchodoval s opravdovými boháči, potvrdí, jak obtížné je z nich peníze vyrazit.

4. Kupon není ostuda

  • Je až šokující, kolik milionářů stráví mnohem více času hledáním a vystřihováním slevových kuponů než nakupováním samotným. Na jedné straně to zní až úchylně, ale na té druhé, proč utrácet víc, když nemusíte? Neplýtvejte ale časem na slevy, které vám k ničemu nejsou. Přece se nechcete stát králem kuponů, tak byste totiž neušetřili ani kačku. Zaměřte se jen na to, co kupujete i normálně a opravdu potřebujete.

5. Skromný přístup

  • Skromnost se vyplácí hned v několika ohledech, nejen ve financích, ale třeba i co se týče přístupu k našemu životnímu prostředí. Skromný člověk jistojistě utrácí daleko míň než rozhazovač, tak to vždy bylo, je a bude. Navíc nevyhazuje věci, které se ještě můžou hodit (čím se ovšem nemyslí chorobné sbírání harampádí). Díky této výjimečné vlastnosti ušetříte horentní sumy, které byste jinak rozfofrovali, a co víc, naučíte se kreativitě a možná si i při vymýšlení k peněžence šetrných výdajů užijete mraky zábavy. Je ostatně dokázané, že kreativita zlepšuje psychickou svěžest a oddaluje stáří.

6. Důchod je přežitek

  • Peníze se dají získat rychle, nebo se vydělávají dlouhá léta. Ať už jedno, nebo druhé, nikdy neodcházejte do důchodu. Když máte totiž svůj byznys či jste na volné noze, pak jste logicky i motivováni k tomu, abyste dál vykonávali práci, která vás vždy naplňovala. S tím souvisí fakt, že jste byli celý život pilní jako včelky – a najednou byste neměli dělat nic. Samozřejmě byste se začali nudit a utrácet za hlouposti jen proto, abyste si ukrátili čas. Celé důchodové eldorádo je vlastně postavené na zažitých tradicích, že po životě, který jste v kanceláři proseděli od devíti ráno do pěti večer, byste si měli užívat odpočinek.

7. Výhodná koupě

  • Lidé jsou na hlavu. Proběhlo několik studií, při kterých lidé dostali nabídku, že buď dostanou sto deset korun českých teď, nebo dvě stě dvacet korun až za dva měsíce. Všichni do jednoho si nechali vyplatit peníze ihned. A přitom je nám všem jasné, že druhá nabídka je mnohem výhodnější. Bohatí si totiž klidně počkají i měsíce nebo roky, aby získali to nejlepší. Proto přežili i pohromu na trhu s nemovitostmi z roku 2008. Ti, kterých se problém dotkl nejvíce, byli lidé, kteří si nakoupili předražené ubikace anebo se rozhodli, že si něco tak monstrózního postaví.

8. Kvalita především

  • Spousta lidí to tak dělá – nakupuje laciné věci a myslí si, že ušetří. Bohužel to tak ale není. Vezměte si třeba něco tak zásadního, jako je oblek. Koupíte si levný, který chvíli vypadá dobře, a za pár let ho můžete vyhodit. Když si ale koupíte opravdu kvalitní oblek, vydrží vám věčnost. Zvlášť pokud nejste cimprlich a nevadí vám, že se bude sem tam muset opravit. Vždyť i princ Charles si bral Camillu Parker-Bowles ve třicet let starém a záplatovaném saku. Říká se:“Dvakrát měř a jednou řež.“ Je potřeba nejdřív pořádně promyslet, jestli věc, kterou si koupíte, budete opravdu používat a zdali se vám investice do ní vrátí.

9. Dostupné nemovitosti

  • Základem je, že bohatí si svou nemovitost koupí rovnou, nebo uhradí alespoň patnáctiprocentní zálohu. A hlavně si nikdy nekupují nic, co by jejich roční příjem po zdanění překročilo více než dvaapůlkrát. Vyplatí se investice do staršího domu než do nového. Přece jen kvalita zpracování bývala dříve podstatně lepší, než je tomu u rychle budovaných novostaveb. (Buffet bydlí už padesát let ve stejném domku.) Takže ne, nekupují si obrovské a opulentní paláce, které jsou dobré tak leda pro někoho s hypotékami a přehnanými egy jen tak pro předvádění. Ještě si je možná koupí ti, kteří měli štěstí a náhodou vyhráli v sazce (jenže většina z nich rychle nabyté peníze co nevidět rozhází a ve výsledku skončí tam, kde před loterií byli – chudáci).

10. Z druhé ruky

  • Některé věci – jako třeba spodní prádlo, jídlo či povlečení na postel – si v sekáči nekoupíte, nebo ani nechcete. U všeho ostatního si to ale dovolit můžete, boháči totiž stojí jako první ve frontě, když se řekne „výhodná koupě“. Platí to třeba u aut, která si bohatí nikdy nekupují nová (vědí totiž, že auto ztratí velkou část své hodnoty hned po prvních měsících užívání), pokud si ale přece jen nové auto koupí, počítají s tím, že ho budou mít minimálně deset let, aby plně využili peníze, které do auta vložili. Další věc, které boháči nedokážou odolat, jsou starožitnosti (které vždy nejsou až nehorázně drahé) a nábytek z druhé ruky. Každý peníz, který ušetří při nákupu použité pohovky, pak chytře investují nebo výhodně uloží, aby si zajistili stabilní finanční budoucnost.

Zdroj: ESQ 10/2017

 

Chcete i vy změnit svůj život, být finančně zabezpečení, žít v hojnosti a bez finančních starostí? Pak věřte, že je to možné, a naučte se DESATERU BOHÁČE, které vám pomůže uskutečnit vaše přání a sny. Více o učení boháčů zde: http://akademie.financeproradost.cz/akce/desatero-bohace-jak-penize-vydelat-ridit-spravovat-a-rozmnozovat