Tipy, díky kterým se z každé dovolené vrátíte plní zážitků a s nezruinovanou peněženkou!
5 tipů, které už léta užívám při výběru dovolené a cestování. Perfektně mi fungují, proto se o ně s vámi ráda podělím. Procestovala jsem díky nim 65 zemí světa a daly mi poznat nové krajiny, lidi i kultury. Věřím, že budou stejně tak dobrými pomocníky i vám.
- Na dovolenou si nikdy nepůjčuji. Dovolená by měla být odměnou a ne stresorem, který mě bude po návratu z dovolené provázet ještě řadu měsíců formou splátkového kalendáře.
- Na dovolenou si v průběhu roku z každé výplaty odkládám. Tvořím si dvě hromádky – jedna je na samostatnou dovolenou, druhá pak na kapesné, které tam mohu utratit. Vždycky si vytvořím rozpočet, který si nadělím, a ten mám na dovolené dovoleno utratit.
- Na dovolené nikdy neplatím kartou. Nejsem pak po návratu nemile překvapená výší odečtených částek, kurzových rozdílů a bankovních poplatků.
- Přidělený rozpočet (naspořené kapesné na dovolenou) si užívám a neřeším žádné kurzy. Hodnotu měny beru jako jedna ku jedné. Buď na určitou věc prostě mám, nebo ne.
- Pro pobyt v zahraničí mám dvě pravidla. Pokaždé si musím koupit na památku vždy alespoň jednu věc, která je pro danou zemi typická a kterou budu po návratu z dovolené ještě dlouho používat (například: stříbro z Peru, vlněný svetr z Islandu či Nového Zélandu, kašmírový šál z Turecka, pštrosí řemen z JAR apod.), maximálně se však vyhýbám obchodům se suvenýry. Ty jsou většinou plné předražených tretek, které v konečném důsledku stejně neudělají nikomu radost. Jen skončí někde v šuplíku a s nimi tím pádem i polovina mého kapesného. Druhé moje osobní pravidlo říká, že v dané zemi musím navštívit místní restauraci a ochutnat jídlo a natur dané země. Zásadně se však vyhýbám restauracím na turistických trasách, ale vyhledávám ty místní, v zapadlejších uličkách. Pokud je restaurace plná místních obyvatel, je to přesně to pravé. Očima obhlédnu, co si místní dávají, a objednám si totéž. Ještě jsem se nikdy nezklamala, jídlo je vždy velmi chutné, za výbornou cenu a z porce by se většinou najedla celá rodina.