Co má společného zlato, karát a rohovník obecný? Často slyšíme o karátech u zlata a dalších drahých kovech, kamenech či perlách, ale jak se vlastně karáty měří?
Karát nebo arabsky kirat, z řeckého keration, označuje semeno svatojánského chleba (jednoho lusku stromu rohovníku obecného, který roste v jižní Evropě, Asii a Africe). Tato tvrdá semena se v minulosti používala jako závaží. Z hmotnosti semen tohoto stromu byla odvozena i jednotka hmotnosti, v níž se udává hmotnost drahých kamenů, kovů a perel, klíčová pro jejich ocenění. Důvodem je skutečnost, že velikost a váha těchto semen je poměrně stálá a v uvedených oblastech světa jsou běžně dostupná. Tento systém byl posléze standardizován a 1 karát byl definován jako 0,2 gramu.
V pozdním římském období vážila mince z ryzího zlata známá jako solidus 24 těchto semen (asi 4,5 g). Tak se stal karát měřítkem ryzosti zlata. 24karátové zlato je tedy 100% ryzí, zatímco 12 karátů znamená, že slitina obsahuje pouze 50 % zlata.